Čokoládové brownie je obľúbený koláčik, ktorý je v originálnej verzií samozrejme aj dosť kalorický. Pre fanúšikov zdravšej kuchyne je tu tip na alternatívu v podobe cvikolého brownie.

Na prípravu potrebujeme:

4 ks cvikla uvarená, ošúpaná
4 PL múka - mandová (akákovek, akú máte doma, pohánková, špaldová, pomleté vločky alebo orechy)
4 ks vajcia (alebo pomleté ľanové semiačka)
3 PL kakao
60 g kokosový olej alebo maslo
sladidlo - stevia, kokosový cukor alebo datle
1 KL škorica
200 ml mlieko (rastlinné alebo živočíšne)
100g  80% čokoláda
1 KL sódy bikarbóny (alebo prášok do pečiva)

Poleva:

1 PL kokosový olej alebo maslo

60 g 80% čokoláda

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a tortovú formu vymastíme kokosovým tukom alebo maslom.
Repu nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéri na pyré . (alebo ju nastrúhame)
Čokoládu rozpustíme na kokosovom oleji, necháme vychladiť.
Oddelíme žĺtka od bielok.
Cviklové pyré, čokoládu, žĺtka, cukor, múku, sóda bikarbónu, mlieko, kakao, škoricu vymiešame.
Vyšľaháme sneh z bielkov.
Opatrne, jemne primiešame sneh do čokoládovej hmoty.
Nalejeme do formy a pečieme 40-45 minút.
Necháme vychladiť a polejeme roztopenou čokoládou.

... nechajte si zdravo chutiť