Srvátka verzus Kazeín

Je nesporným faktom, čo sa proteínových prípravkov na trhu týka, že dominujú srvátkové „whey“ proteíny. Poďme sa bližšie pozrieť na stručné porovnanie s druhou sortou proteínov získavaných z mlieka - kazeínovými proteínmi.
Oba druhy majú prakticky rovnaký aminokyselinový profil, nakoľko pochádzajú z rovnakého zdroja. Hlavným rozdielom je rýchlosť vstrebateľnosti bielkoviny. Srvátkové proteíny sa podľa typu spracovania (koncentráty, izoláty, hydrolyzáty) dostanú do krvi v podobe aminokyselín podstatne rýchlejšie, ako akákoľvek iná bielkovina nachádzajúca sa v strave, alebo v doplnkoch výživy.

Výhodou srvátkového proteínu je doslova záplava aminokyselín v krvi už 20 minút po užití produktu, čo vedie k zvýšenej proteosyntéze, teda tvorbe svalových vlákien po náročnom silovom, alebo vytrvalostnom tréningu. Najzaužívanejšie obdobie, kedy si dať porciu svojho „whey“ proteínu je čo najskôr po záťaži, avšak v prípade veľmi intenzívneho cvičenia sa odporúča počkať s konzumáciou, kým sa žalúdok ukľudní, nie však viac ako 60 minút. Niektorí výrobcovia a výživoví špecialisti radia použitie aj pred a počas tréningu, no nie každému to môže vyhovovať.

Kazeínová bielkovina je pomalšie trávená a zabezpečuje pozvoľné uvoľňovanie aminokyselín do krvi, čo má pre telo antikatabolický účinok chrániaci pred rozpadom svalového tkaniva. To je výhodné počas náročných tréningových periód a nízkokalorických diét.  Na rozdiel od srvátkovej bielkoviny však nevedie k vyššej miere proteínovej syntézy, ak je konzumovaný po tréningu, je teda vhodné ju používať skôr medzi jedlami. V prípade jedál s nízkym obsahom bielkovín (napr. špagety s kečupom  á la internát) môžete chutným šejkom doplniť chýbajúce proteíny hneď po jedle, alebo pred spaním.

Na trhu je bežné sa stretnúť s množstvom produktov s mixom obidvoch typov bielkovín, ktoré sú kombinované v rôznych pomeroch a koncentráciách, alebo aj doplnené prídavkom vaječného, mliečneho, alebo neviem akého koncentrátu, za cieľom predĺženia fáz, počas ktorých je organizmus zásobovaný aminokyselinami. Názory zasvätených na tieto mixtúry sa rôznia, teda, ako Jaro hovorí: „Neskúsiš, nevieš.“
Podčiarknuté, spočítané:
Kazeín je pomaly stráviteľný proteín, ktorý je antikatabolický - zabraňuje nadmernému rozkladu bielkovín, nedokáže však naštartovať proteosyntézu pri podaní po tréningu. Srvátkový proteín je rýchlo pôsobiaci proteín, ktorý je anabolický - stimuluje syntézu proteínov pri užití po tréningu, ale nechráni svalové tkanivá pred odbúravaním hmoty (tzv. katabolizmus) počas ostatných fáz dňa. Nie je teda na škodu mať v špajzy oba typy prípravkov a využívať výhody každého z nich.