
Tento článok je venovaný špeciálne všetkým „srvátkožrútom“ , ktorí podobne ako ja doposiaľ nad vegánskymi proteínmi ohŕňali nos, ale....
Strava s prevahou vegánskych proteínov už nie je iba záležitosťou trendu. Rastlinné bielkoviny pri správnej kombinácii jednotlivých druhov dokážu pokryť všetky pre telo potrebné aminokyseliny, vrátane 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť a je možné ich prijať jedine v strave, ktorá ich obsahuje.
Prednosti rastlinných bielkovín sú:
- environmentálna udržateľnosť, (na produkciu 100 gramov hovädzieho proteínu sa do vzduchu uvoľní až 49,9 kg CO2 , na 100 g fazuľového proteínu v procese spracovania sa uvoľní len 0,5 kg CO2)
- znížený obsah škodlivých baktérií (so skonzumovaným mäsom do tela dostávame aj hormóny a pridané protilátky použité pri chove dobytka a hydiny)
- lepšie trávenie a zdravé črevá vďaka vyššiemu obsahu vlákniny
- zvýšený príjem antioxidantov dôležitých pre zdravie našich buniek a zníženie oxidačného stresu
Prečo teda všetci nie sme vegáni?
Každá minca má dve strany. Konzumácia čisto rastlinných bielkovín má aj svoje nevýhody, špeciálne pre športovcov. Problémom číslo jeden môže byť nižšia biologická hodnota (účinnosť, s ktorou môže byť jedlo alebo proteín premenený na endogénny proteín, teda na svalovú bielkovinu). Striktne vegetariánska strava môže tiež viesť k nedostatku vitamínu B12, ktorý je bohato obsiahnutý v mäse a mliečnych produktoch. Vitamín B12 pomáha podporovať energetický metabolizmus. Jeho nedostatok súvisí so zdravotnými komplikáciami ako chudokrvnosť, neurologické poruchy, atď.
Osobne nie som zástancom stravovacích extrémov a riadim sa radšej heslom „z každého rožku trošku“. Ak sa už rozhodnete zvýšiť pomer rastlinných bielkovín v strave, myslite na to, ako z jednotlivých rastlinných proteínov dostať maximum ich kombinovaním. Napríklad osvedčená kombinácia hrachového a ryžového proteínu poskytne telu všetky potrebné aminokyseliny vrátane esenciálnych v dostatočnom množstve. Vitamín B12 vieme telu dodať konzumáciou chlorely alebo kvasníc. Využiť sa dajú samozrejme aj výživové suplementy s obsahom komplexného alebo esenciálneho amínového spektra, ako aj vitamínové doplnky s vyšším obsahom B12.
Takže... čo takto dať si špenát? (mimochodom – obsahuje fytosterol, ekdysterón, ale o tom inokedy)