Hydratácia organizmu a dostatočný pitný režim sú dôležité pre každého z nás. Voda tvorí približne 65% celkovej ľudskej hmotnosti a aj malý pokles vody v tele dokáže negatívne vplývať na športový výkon. Pri vytrvalostných športoch dochádza k násobne väčšej dehydratácii ako pri iných typoch záťaže, najmä ak športujete za horúceho počasia. Už v priebehu 2 hodín pred začatím cvičenia je vhodné vypiť 400 – 600 ml tekutín a s dostatočným pitným režimom pokračovať aj počas záťaže, kde sa odporúča piť malé množstvo tekutín v objeme 150 až 250 ml každých 15 minút cvičenia.

V prípade nadmernej straty tekutín sa ako prvá prejaví únava a vyčerpanosť, nasledujú svalové kŕče, bolesti hlavy. Pri vážnej strate tekutín môže dôjsť až k úpalu z prehriatia organizmu alebo ku kolapsu.

Pri intenzívnejšej záťaži v trvaní viac ako 90 minút sa odporúča siahnuť po nápojoch so zvýšeným obsahom elektrolytov a sacharidov. Tu sú vhodným pomocníkom iontové a elektrolytové nápoje, kde kvôli optimálnemu vstrebávaniu odporúčame hypotonické riedenie, čiže hustota nápoja je redšia ako hustota krvi. Obsiahnuté elektrolyty sú potrebné pre správne fungovanie svalov a nervov a pomáhajú bunkám s udržiavaním objemu vody v rovnováhe.
Sacharidy zabezpečia udržanie hladiny energie počas náročnej športovej aktivity.

Na pitný režim netreba zabúdať ani po ukončení tréningu, kedy je ideálne prijať aj zvýšené množstvo cukrov a sacharidov z dôvodu zvýšenej hladiny inzulínu v krvi (takzvané anabolické okno, trvajúce do 2 hodín po ukončení športovej aktivity), ktorý zabezpečí ich vstrebanie do pečene a unavených svalov. Na zvýšený prísun tekutín myslite ešte niekoľko hodín po ukončení tréningu.

Objem a intenzita pitného režimu sa mení v závislosti od rýchlosti potenia, vonkajšej a telesnej teploty, tepovej frekvencie a celkovej intenzity záťaže, preto nezabudnite prispôsobiť váš pitný režim reálnym podmienkam.